Alexa ৪০তম বিসিএস পরীক্ষা: মডেল টেস্ট - ২৩

ঢাকা, বুধবার   ২৪ জুলাই ২০১৯,   শ্রাবণ ৯ ১৪২৬,   ২০ জ্বিলকদ ১৪৪০

৪০তম বিসিএস পরীক্ষা: মডেল টেস্ট - ২৩

উজ্জ্বল হোসেন ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ২১:১৬ ২২ মার্চ ২০১৯   আপডেট: ২১:৩১ ২২ মার্চ ২০১৯

ফাইল ফটো

ফাইল ফটো

৪০তম বিসিএসে আবেদন করেছেন চার লাখ ১২ হাজার ৫৩২ জন। বিসিএস আবেদনে রেকর্ড এটি। তুমুল প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষাটিতে টিকতে হলে চাই জোর প্রস্তুতি।

এদিকে বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা এপ্রিলে হতে পারে বলে জানিয়েছে বাংলাদেশ সরকারি কর্মকমিশন (পিএসসি)। খুব বেশি সময় হাতে নেই। এই সময়টা কাজে লাগাতে পারলে প্রিলিমিনারিতে টিকে যেতে পারেন।

আপনার প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এই ধারাবাহিক আয়োজন...

ইংরেজি

1. He talks as if he --- everything.
a. has known
b. had known
c. will know
d. knew

2. Choose the correct sentence-
a. I had finished the book yesterday
b. I finished the book yesterday
c. I have finished the book yesterday
d. I was finishing the book yesterday

3. When water ---- it turns into ice.
a. freezes
b. will freeze
c. would freeze
d. froze

4. ‘Not bene’ means –
a. For example
b. Not sure
c. Next page
d. Mark well

5. He is named -- his father.
a. to
b. of
c. with
d. after

6. Find out the synonym of ‘Remote’
a. Immediate
b. Close
c. Intimate
d. Distant

7. The doctor ----- after the patient had died.
a. had come
b. was come
c. was coming
d. came

8. I will phone you when I --- the news.
a. am getting
b. get
c. will get
d. will be getting

9. My mother had me ------ milk everyday.
a. to drink
b. drinking
c. to drinking
d. drink

10. What is the antonym of  ‘Expel’ ?
a. Banish
b. Dismiss
c. Eject
d. Admit

11. My uncle arrived while I ---- the dinner.
a. Would cook
b. had cook
c. cook
d. was cooking

12. Choose the correct sentence—
a. Why you have done this?
b. Why did you have done this?
c. Why have you done this?
d. Why you had done this?

13. They treated me --- I were a child.
a. when
b. like
c. as

d. as if

14. Almost everyone fails ---- his driver’s test on the first try.
a. in passing
b. to pass
c. to have passed
d. passing

15. The word ‘Lunar’ is related to –
a. Sun
b. Light
c. Moon
d. Earth

Answer: 1.d 2.b 3.a 4.d 5.d 6.d 7.d 8.b 9.d 10.d 11.d 12.c 13.d 14.b 15.c 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ