.ঢাকা, বুধবার   ২০ মার্চ ২০১৯,   চৈত্র ৬ ১৪২৫,   ১৩ রজব ১৪৪০

৪০তম বিসিএস পরীক্ষা: মডেল টেস্ট-১৯

উজ্জ্বল হোসেন ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ১৮:০৪ ১৪ মার্চ ২০১৯   আপডেট: ২২:৩৫ ১৪ মার্চ ২০১৯

ছবি : সংগৃহীত

ছবি : সংগৃহীত

৪০তম বিসিএসে আবেদন করেছেন চার লাখ ১২ হাজার ৫৩২ জন। বিসিএস আবেদনে রেকর্ড এটি। তুমুল প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষাটিতে টিকতে হলে চাই জোর প্রস্তুতি।

এদিকে বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা এপ্রিলে হতে পারে বলে জানিয়েছে বাংলাদেশ সরকারি কর্মকমিশন (পিএসসি)। খুব বেশি সময় হাতে নেই। এই সময়টা কাজে লাগাতে পারলে প্রিলিমিনারিতে টিকে যেতে পারেন।

আপনার প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এই ধারাবাহিক আয়োজন...

ইংরেজি

1. She caught them while they---
a. was talked
b. were talking
c. did talked
d. is talking

2. Which one is correct?
a. He has come to me day before yesterday
b. He would come to me day before yesterday
c. He had come to me day before yesterday
d. He came to me day before yesterday

3. It ---- raining since Monday.
a. is
b. was
c. has been
d. were

4. The train ---- from Paris.

a. already arrive
b. has already arrived
c. already has arrived
d. already has been arriving

5. It’s time (you realize) your mistake. Which of the following clause best fits in the above sentence?
a. you realized
b. that you realize
c. you would realize

d. you have realized

6. Before my father ----- a house on the plot, paddy was grown here.
a. constructing
b. constructed
c. constructs
d. did construct

7. She tried to be serious but she couldn’t help-----
a. laugh
b. laughing
c. to laugh
d. laughed

8. A lot of money in the pocket makes one ---- happy.
a. to feel
b. feel
c. feeling
d. felt

9. Let’s go to the movie when you get through  ‘to study’.
a. to study
b. to have studied
c. studying
d. study

10. It seemed that---
a. the day will never end
b. the day would never end
c. the day never ends
d. the day never ended

11. He advised me --- smoking.
a. giving up
b. to give up
c. in giving up
d. from giving up

12. Which one is the right in use?
a. It is no good of the talk to him
b. To talk him is of no good
c. It’s no use talking to him
d. It’s of no use how talking to him

13. We asked him why he ----- telephoned earlier.
a. did not
b. has not

c. had not
d. would not

14. Which of the following is correct?
a. Did you finish the work yet?
b. Did you finished the work yet?
c. Have you finish the work yet?
d. Have you finished the work yet?

15. Choose the correct sentence--
a. Do he have a house?
b. Does he have a house?
c. Does he has a house?
d. Does he has a house?

Ans: 1.b 2.d 3.c 4.b 5.a 6.b 7.b 8.b 9.c 10.b 11.b 12.c 13.c 14.d 15.b 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ