Alexa স্বপ্নের বিসিএসের জন্য নিজেকে ঝালিয়ে নিন বারবার

ঢাকা, সোমবার   ১৬ সেপ্টেম্বর ২০১৯,   আশ্বিন ১ ১৪২৬,   ১৬ মুহররম ১৪৪১

Akash

৪১তম বিসিএস পরীক্ষা প্রস্তুতি: মডেল টেস্ট ৪২

স্বপ্নের বিসিএসের জন্য নিজেকে ঝালিয়ে নিন বারবার

নিজস্ব প্রতিবেদক ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ২০:৫৭ ১৯ আগস্ট ২০১৯  

ফাইল ফটো

ফাইল ফটো

চাকরিপ্রত্যাশীদের জন্য আসছে আরো একটি বিসিএস। এটি হবে ৪১তম বিসিএস। এই বিসিএসে নেয়া হবে ২ হাজার ১৩৫ জন। ভাবছেন অনেক সময় বাকি তাহলে ভুল করবেন। তুমুল প্রতিযোগিতামূলক এবং স্বপ্নের এই বিসিএসে টিকতে হলে এখন থেকেই নিন জোর প্রস্তুতি।

৪০তম বিসিএসের প্রস্তুতির জন্য আমরা প্রায় ১০০টি মডেল টেস্ট দিয়েছিলাম। সেসব থেকে অনেকে উপকৃত হয়েছেন বলে আমাদের জানিয়েছেন। তারই ধারাবাহিকতায় যারা ৪১তম বিসিএসের জন্য প্রস্তুতি নিচ্ছেন আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এই ধারাবাহিক আয়োজন। আশা করি উপকৃত হবেন। 

ইংরেজী

 

1. _____ glass is, for all practical purposes, a solid, its molecular structure is that of a liquid.

a. Because       b. Since     c. Although        d. If

 

2. An intensive search was conducted by the detective to locate those criminals, who ____.

a. have had escaped               b. had escaped

c. are escaping                        d. have been escaping

 

3. The intellectual can no longer be said to live ____ the margine of society.

a. against        b. beyond       c. inside          d. before

 

4. If a substance is cohesive, it tends to _____.

a. retain heat             b. bend without much difficulty

c. stick together         d. break easily

 

5. He stopped his car ____ when the light turned red.

a. abruptly                 b. equitably     

c. ambiguously          d. incisively

 

6. The influence of the technology revolution in ____ and ____ the concentration of wealth and power in the hands of the few should worry us all.

a. prolifering, diminishing      

b. undermining, neutralizing

c. accelerate, intensifying

d. aggravating, demolishing

 

7. Few people would care to take the negative side of the proposition that the women of the world are ____ and ____.

a. admired, provoked         b. oppressed, scorned

c. rebuked, regaled            d. slighted, celebrated

 

8. Anger, even when it is ____ has one virtue, it overcomes _____.

a. sinful, sloth                   b. inevitable, desire

c. unnecessary, malice     d. intense, hate

 

9.The word ‘ dilly dally’ means

a. to dilute            b. wait impatiently

c. repeat               d. waste time

 

10. John Smith is good ____ Mathematics.

a. at           b. in        c. of             d.  after

 

11. Shakespear’s Measure for Measure is a successful _____.

a. tragedy                    b. comedy        

c. tragi- comedy          d. Melodrama

 

12. Teacher said, ‘The earth ____ round the sun.’

a. moves                  b. moved      

c. has moved           d. will be moving

 

13. The romantic age in English literature began with the publication of  _____.

a. Preface of Shakespeare 

b. Preface to Lyrical ballads 

c. Preface of ancient Marines

d. Preface of Dr. Jhonson

 

14. In English Grammar, _____ deals with formation of sentences.

a. Morphology                  b. Etymology

c. Syntax                          d. Sematics

 

15. Which of the following books is written by Thomas Hardy?

a. Vanity Fair                   b. The return of the native

c. Pride and prejudice      d. Oliver Twist

 

16. He instead _____ there.

a. on my going              b. is to go

c. over going                 d. to go

 

17. This could have worked if I  ____ been more cautious.

a. had         b. have         c. might           d. would

 

18. I have been living in Dhaka _____ 2000.

a. since        b. from       c. after         d. till

 

19. Give the antonym of the word transitory.

a. temporary          b. permanent     

c. transparent        d. numeral

 

20. Verb of Number is

a. number              b. enumerate      

c. numbering          d. numerical

 

Answer: 1.c     2.b    3.b    4.c     5.a    6.c     7.b    8.b     9.d   10.a    11.b     12.a     13.b     14.c    15.b    16.a     17.a    18.a    19.b       20.a

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ