বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

ঢাকা, মঙ্গলবার   ১৮ জুন ২০১৯,   আষাঢ় ৪ ১৪২৬,   ১৩ শাওয়াল ১৪৪০

বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

শেখ আব্দুর রহিম   ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ১৯:৩৭ ১২ জুন ২০১৯   আপডেট: ২৩:০৬ ১২ জুন ২০১৯

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

এইচএসসি'র ফল প্রকাশের পর শুরু হচ্ছে বিশ্ববিদ্যালয়ে ভর্তি যুদ্ধে টিকে থাকার লড়াই। হয়তো ভাবছেন এখনো অনেক সময় বাকি– তাহলে ভুল করবেন। ভর্তি পরীক্ষায় কাঙ্খিত ফল লাভে এখন থেকেই নিতে হবে জোর প্রস্তুতি। আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এ ধারাবাহিক আয়োজন। আশাকরি উপকৃত হবেন ।
 

A UNIT – ENGLISH

01. Man can not live alone . The word ‘alone’ here as –

A. Adverb                                                       B. verb

C. adjective                                                    D. conjunction

 

02. The word ‘Neutral’ is –

A. Adverb                                                       B. verb

C. adjective                                                    D. conjunction

 

03. Find out noun –

A. Speech                                                       B. Speak

C. Say                                                             D. Tell

 

04. What is the plural number of ‘Ovum’ ?

A. Ovams                                                       B. Ovumes

C. Ovums                                                       D. Ova

 

05. Select the singular number .

A. pianos                                                        B. premises

C. politics                                                       D. index

 

06. . Select the plural number .

A. index                                                          B. goose

C. issue                                                           D. quarters

 

07. The feminine gender of ‘drone’ is –

A. bee                                                             B. hind

C. ewe                                                             D. lass

 

08. The masculine gender of ‘hind ’ is –

A. stage                                                          B. stag

C. hindes                                                        D. hinddes

 

09. Which sentence  is correct ?

A. He is most  perfect judge 

B. He is the  most  perfect judge 

C. He is very perfect judge 

D. He is a perfect judge

 

10. Less students were present in than we had expected .

A. less         B. were        C. in                 D. than

 

11. Dhaka is becoming on of  the _______ cities  in Asia .

A. more busy                                                   B. busy

C. busiest                                                         D. most busiest

 

12. There were ___________ guests than I excepted .

A. less         B. lesser          C. few                 D. fewer

 

13. The chain was __________ than we thought .

A. stronger    B. much        C. the high       D. high

 

14. ‘Worst’ is the superlative degree of _______ .

A. well            B. wrong         C. bad            D. none

 

15. She is _____ than her brother .

A. elder            B. older         C. eldest       D. oldest

 

16. He is taller than ____ .

A. me                B. myself      C. I                 D. am I

 

17. The movie was ______  the book .

A. as                  B. as good      C. good as    D. as good as

 

18. Times have changed and so ____ .

A. we have        B. we are       C. have we    D. are we

 

19. ‘I don’t like coffee’ ‘ ____  do I’ .

A. so                   B. so as            C. either      D. neither

 

20. Which is not a verb of movement ?

A. Jump             B. Float               C. Boil          D. Sleep

 

ANSWER : 01.A 02.C 03.A 04.D O5.D 06. D 07.A 08.B 09.D 10.A 11. C 12.D 13.A 14.C 15.A 16.C 17.D 18.C 19.D 20.D 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ