বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

ঢাকা, মঙ্গলবার   ১৮ জুন ২০১৯,   আষাঢ় ৪ ১৪২৬,   ১৩ শাওয়াল ১৪৪০

বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

শেখ আব্দুর রহিম   ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ১৮:৫০ ১০ জুন ২০১৯  

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

এইচএসসি'র ফল প্রকাশের পর শুরু হবে বিশ্ববিদ্যালয়ে ভর্তি যুদ্ধে টিকে থাকার লড়াই। হয়তো ভাবছেন এখনো অনেক সময় বাকি– তাহলে ভুল করবেন। ভর্তি পরীক্ষায় কাঙ্খিত ফল লাভে এখন থেকেই নিতে হবে জোর প্রস্তুতি। আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এ ধারাবাহিক আয়োজন। আশাকরি উপকৃত হবেন ।
 

D UNIT- ENGLISH

01. I can not conceive _________ such mistake .

A. to            B. for                C. from           D. of

 

02. We opted  ­­­­­­­­­­­­­­­________ a reconciliation __________ the  dispute.

A. for , of        B. for ,to          C. with , at        D. in , to

 

03. The manager of the company is somewhat  susceptible ________ flattery .

A. of              B . for              C. with           D. to

 

04. The novel prize winner gave a lecture ________ physics .

A. of              B. over              C. at               D. on

 

05. Any deviation _________ the code of conduct will be punished .

A. from          B. of                  C. by              D. with

 

06. Man must submit __________ his fate .

A. to              B. in                     C. of             D . before

 

07. An elephant ___________ vigorously when it is overheated .

A. flapping its ears                                            B.  it ears flap

C. flaps its ears                                                  D. None

 

08. Recent engineering developments have made ___________ to recycle plastic soda bottles into polyester fabric .

A. possible and                                                     B. it is possible

C. the possible                                                      D.  None

 

09. A quit that looks ordinary __________ may become a work of abstract art when it is hung on a white wall .

A. lying on a bed                                                  B. lies on a bed

C. to lie on a bed                                                  D. to be lying on a bed

 

10. In 1938 Pearl S. Buck became the first women __________ the Noble Prize for literature .

A. receive                                                                B. received

C. to receive                                                           D. None

 

11. The glass window _________ into a thousand tiny pieces .

A. broke               B. fell          C. fractured            D. dropped  

 

12. A glass-eating  , river-dulling mammal , the hippopotamus _________ to the pig .

A. being related                                                          B. is related

C. relate                                                                      D. relating

 

13. All his efforts ended in ___________ .

A. vain                                                                         B. smoke

C. fail                                                                            D. abortive

 

14. They passed __________ , but did not notice him .

A. out                    B. on              C. by                          D. at

 

15. I was about to leave when ________ .

A. his arriving                                                              B. his arrival

C. he arrives                                                                D. he arriving  

 

16. The meaning of the word “exit” is –

A. back step                                                                   B. entry

C. exit                                                                             D. outlet

 

17. He was “at his wits end ,” this sentence means –

A. at the end of journey                                                 B. at the end of his wits

C. quite pleased                                                             D.  quite puzzled

 

18. “Eye for eye” means –

A. full revenge                                                                   B. sacrifice     

C. visionary                                                                        D. punish

 

19. Querulous: Complain

A. Silent : Talk                                                                      B. Humorous : Laugh

C. Dangerous : Risk                                                             D. Deceitful : Cheat

 

20. Sundial : Time

A. Balance : Weight                                                             B. Pyramid : Worship

C. Umpire : Score                                                                D. Metronome : Music

 

ANSWER : 01.D 02 .A  03.D  04.D  05.A 06.A 70.C 08.D 09.A 10.D 11.c 12.B 13.B 14.c 15.D 16.D 17.D 18.A 19.D 20. D 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ