প্রাথমিকে শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি  

ঢাকা, বুধবার   ২৬ জুন ২০১৯,   আষাঢ় ১২ ১৪২৬,   ২১ শাওয়াল ১৪৪০

প্রাথমিকে শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি  

আদিব হোসাইন ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

 প্রকাশিত: ১৬:৫২ ১৯ মে ২০১৯   আপডেট: ২১:৫৪ ১৯ মে ২০১৯

ফাইল ফটো

ফাইল ফটো

একটা সময় ছিলো প্রাইমারি স্কুলে শিক্ষকতার নাম শুনলেই মানুষ নাক সিঁটকাতো। ভাবতো, এসব তুচ্ছ চাকরি। কিন্তু  এখন মানুষের চিন্তাধারা অনেকটাই পাল্টে গেছে। বর্তমানে প্রাইমারি স্কুলে চাকরির চাহিদা বেড়েছে। এবং সেই সঙ্গে বেড়েছে ব্যাপক প্রতিযোগিতা। আর এই প্রতিযোগিতার বাজারে টিকে থাকতে হলে নিজেকে তৈরি করে নিতে হবে শতভাগ।

২৪ মে থেকে ২৮ জুন ৪ ধাপে ১২ লাখ পরীক্ষার্থী এ চাকুরি যুদ্ধে অংশগ্রহণ করবেন। চাকুরি প্রত্যাশীদের প্রত্যাশা পূরণে আমাদের ধারাবাহিক আয়োজনে থাকবে (বাংলা, ইংরেজী, গণিত, সাধারণ জ্ঞান ও ভাইভা) পূর্ণাঙ্গ ১০০ মার্কসের মানবন্টন ও মডেলটেস্টসহ বিশেষ বিশেষ টিপস্। 

আজকের আয়োজনে থাকছে ইংরেজী ২০ মার্কসের ১টি মডেলটেস্ট।

 01 `He…..to Chicago just a few month ago.’

a) moved                b) have moved       

c) would moved      d) Had moved

02. who…….You?

a) are              b) is 

c) am              d) will

03. select the correct sentence-

a) I lodged a complaint.

b) I lodged a complained.

c) I made a complain.

d) Do not complaint any more.

04. Choose the correct spelling-

a) Mispel         b) Misspel

c) Misspell       d) Misspel

05. The adjective  of the word `Humanity’ is-

a) Human    b) Humane

c) Humen    d) In human

06. What is the meaning of `Bag and baggage’?

a) Property            b) Costly things

c) Heavy things     d) Leaving nothing behind

07. The word `Ecological’ is related to-

a) Demography   b) Pollution

c) Atmosphere    d) Environment

08. I have.….. interest in the matter.

a) not      b) any

c) none   d) no

09.  ‘শব্দটি কেটে নাও’- এর শুদ্ধ ইংরেজী হলো-

a) Pen through the word

b) Cut through the word

c) Cut out the word

d) Cut the word

10. Fill in the blanks: He parted…. his friends in tears.

a) in            b) at

c) From      d) of

11. Which one is in singular number?

a) criteria      b) data

c) Agenda    d) Crisis

12. Which one is the correct narration- He said to me, `Let us go home  together.’

a) He arged me to go home with him.

b) He proposed to me to go home together.

c) He proposed to me that we should go home together.

d) He asked me to go home together.

13. ‘সততাই সর্বোৎকৃষ্ট পন্থা’ The best translation is-

a) Honesty is the best policy   b) Honesty is the best way

c) Honesty is the best virtue   d) Honesty is a good way

14. Choose correct active form of ` Am I wanted By You`

a) Did I  want me? 

b) Do you want me?

c) Are you wanted me?

d) Have you wanted me?

15. A rolling stone gathers no moss. What `rolling’ is?

a) Reflexive pronoun     b) demonstrative pronoun

c) Indefinite pronoun     d) relative pronoun

16. `By fits and starts’ means-

a) Carefully          b) Irregularly

c) Regularly         d) Attentively

17. The antonym of `Rigid’ is-

a) Auture         b) rigorous

c) stiff              d) Lax

18. `brittle’ means-

a) fragile         b) Rebel

c) Contradict    d) Remove

19. `Mishap’ means-

a) accident          b) danger

c) disease           d) Resolute

20. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) occasion              b) ocasion

c) ocassion              d) occasion

Answer: 01. A 02. A  03. A  04. C 5. B 06. D 07. D 08. D 09. A 10.  C  11. D 12. C 13. A 14. B 15. B 16. B 17. D 18. A 19. A 20. D 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ